Herstelt het stromen van de energie

Behandeling schouder en nekpijn

Schouderpijn

Er zijn vele mogelijke oorzaken van schouderpijn, maar een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn is het impinggementsyndroom. In dit geval wordt de schouderpijn veroorzaakt door een inklemmen van de pezen van de rotator cuff, een slijmbeurs en de pezen van het caput longus van de bicepsspier tegen het schouderdak. De rotator cuff is een groep spieren en pezen die de arm in de schouderkop stabiliseert en rotatie van de arm toelaat. De bewegingsruimte van deze pezen en spieren zijn beperkt, daar zij kunnen scheurentegen het schouderdak. Dat de schouderdak wordt gevormd door beenderige uitsteeksels en harde ligamenten. Omdat de zachte pezen en spieren bij het heffen van de arm schuren en tegen het harde schouderdak kunnen ontstekingen en scheurtjes ontstaan in de spieren, pezen, slijmbeurs en gewrichten.

Verschillende behandeling zijn mogelijk zoals vermijden van de pijnlijke bewegingen (zoals ruiten wassen, plafond schilderen, etc.) spierversterkende of zelf cortisone injectie. In China en sedert een paar decennia ook in Western wordt schouderpijn vaak behandeld met acupunctuur en zorgt voor goede resultaten. In mijn praktijk maak ik voor dergelijke klachten ook dikwijls gebruik van cupping, een techniek waarbij plastieken potten vastgezogen worden op de pijnlijk plaatsen om de pijn te verbeteren (voornamelijk door een effect op de bloedcirculatie).

Chronische Nekpijn

Chronische nekpijn is zeer wijdverspreid. Voor het bepalen van de werkzaamheid en veiligheid van de acupunctuur werd een studie uitgevoerd in Spanje (referentie Elsevier 2006), met aselecte toewijzing aan twee parallelle groepen en met evaluatie en onderzoek door onafhankelijke evaluatoren. Het primaire resultaat was de vermindering in de maximaal intensiteit van de pijn in verband met de beweging van de nek een week na de laatste behandeling. In de behandeling van de intensiteit van de chronische nekpijn was acupunctuur effectiever dan de placebo behandeling.