Het stimuleert de levenslust

Stress gerelateerde aandoening / Burn-out

Acupunctuur als behandeling voor stress-gerelateerd aandoening zoals depressie, burn-out, angst en paniek aanvallen. Acupunctuur is heel geschikt om aandoeningen te behandelen die samenhangen met stress, angst en depressie. Vooral heftige emotionele gevoelens zoals angsten en paniek, of diep verdriet laten zich goed behandelen in combinatie met acupunctuur en counseling.

Helpt acupunctuur bij stress?

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress-gerelateerde aandoening raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk. Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op het hervinden van de balans zodat u vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken over mogelijke oplossingen. Misschien hebt u wel baat bij ademhalingstechnieken.

De acupuncturist kan u helpen bij het vinden van activiteiten die u ontspannen. Afhankelijk van de ernst van de situatie en het soort klachten, soms is het zinvol om nauw samen te werken met de huisarts of een fysiotherapeut, het maatschappelijk werk of de arbodienst. Als de kans op herstel hierdoor groter wordt, zal de acupuncturist dit zeker adviseren.

Acupunctuur helpt tegen depressie

Nieuw onderzoek suggereert dat acupunctuur een effectieve behandeling kan zijn bij het genezen van depressiviteit bij vrouwen. Een nieuw onderzoek door dr. John Allen van de universiteit van Arizona en acupuncturist Rosa Schnyer concludeert dat acupunctuur net zo effectief kan zijn in de behandeling van depressie als psychotherapie of behandeling op basis van medicijnen.

De double-blind studie, gesponsord door de National Institutes of Health office of Alternative Medicine, vergeleek de vermindering van depressiviteit bij drie groepen zwaar depressieve vrouwen. Gedurende acht weken kreeg de eerste groep vrouwen acupunctuurbehandeling specifiek gericht op depressiviteit. De tweede groep kreeg acupunctuur behandelingen voor symptomen niet geassocieerd aan depressiviteit. De laatste groep werd op een wachtlijst gezet.

Vrouwen in de twee groepen die acupunctuurbehandelingen hadden gehad waren niet geïnformeerdtot welke groep zij behoorden. De behandelende acupuncturisten (die de behandelingen niet zelf hadden ontwikkeld) merkten op dat zij echte symptomen behandelden in alle gevallen. De mensen die de acupuncturisten evalueerden wisten ook niet welke groep er door welke acupuncturist behandeld werd.

Aan het einde van de acht weken ontdekten Allen en zijn medewerkers dat de vrouwen die de specifiek gerichte acupunctuur behandeling hadden gehad ondergaan voor depressie opmerkelijk minder depressief waren dan de groep die behandeling had gehad voor symptomen die geen relatie hadden met depressiviteit. Bij ongeveer 2/3 van de mensen van de eerste groep die gerichte acupunctuur hadden gehad, was er een sterke verbetering te constateren, vergelijkbaar met de 50% tot 70% die succes hebben bij psychotherapie of medicatie.

Hoewel er onderzoek is gedaan bij een kleine groep mensen, gelooft dr. John Allen dat acupunctuur uiteindelijk voordeel biedt voor mensen bij wie andere behandelingen niet succesvol zijn gebleken. In tegenstelling tot anti-depressieve medicatie, heeft acupunctuur geen bijwerkingen. En Allen voorspelt dat het de beste oplossing kan bieden om herhaling van depressiviteit te voorkomen. Want het is zorgelijk dat mensen die ooit een depressie hebben gehad, 50% kans hebben op een terugval.

Rosa Schnyer is een onderzoeksspecialist van de Universiteit van Arizona Afdeling Psychologie en mede schrijfster van het boek, “Curing depression naturally with Chinese medicine”. Ze zegt dat acupunctuur een groot verschil kan laten zien bij mensen als het gaat om hun emotioneel welzijn, ook als het hen niet compleet geneest van hun depressie