Rugklachten

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Maar ook door te zwaar te tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijk factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De acupuncturist zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn

U staat op uit een stoel en bukt zich om een papiertje op te rapen. Plotseling voelt u een hevig pijnscheut en u kunt nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van een acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend: het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Meer bewegen kan een onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist rust vereist. Soms zal de acupuncturist de behandeling combineren met massage en oefening.

Helpt acupunctuur mij van lage rugklachten af?

Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor u betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt of verdwijnen deze zelf geheel. Bij acute klachten zijn enkele behandeling hiervoor al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvende rug letsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoom bestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kunt u dan alleen een beroep doen op uw acupuncturist voor het bestrijden van de pijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *