Menstruatieklachten

Een normale menstruatie cyclus is meestal rond de 28-32 dagen met in begin wat donker bloed en later helder bloed. Bij sommige vrouwen ontstaan klachten zoals een korte of te lange cyclus of een onregelmatige bloeding met weinig bloed of een heftige bloeding. De oorzaak is een disbalans in de hormonale huishouding. Bij veel van deze klachten wordt de pil voorgeschreven door de huisarts, dit verlicht het probleem maar de disbalans is nog steeds aanwezig.

Met behulp van acupunctuur kunnen we kijken waar het probleem ligt, bijvoorbeeld of er een doorstromingsprobleem is in de buik en of er teveel warmte of koude aanwezig is. De behandeling begint meestal na de eerste week van de bloeding en daarna elke week tot de volgende bloedingen. Daarna volgt een evaluatie of de patiënt terug moet komen net voor de volgende bloeding of niet.

Premenstruele Klachten (PMS)

Veel vrouwen worstelen met veel pijn voor of tijdens hun cyclus, soms is de pijn zo erg dat het onmogelijk is te functioneren. Dit probleem kan twee weken voor de menstruatie met een opgeblazen buik beginnen, spanningen in de borst en stemmingswisselingen. Dit probleem wordt gezien als een premenstruele klacht, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS). De oorzaak is een hormonale disbalans die vaak gepaard gaat met stress door werk en/of de thuissituatie.

In de praktijk proberen we de patiënt eerst te ontspannen en te zorgen dat er harmonie ontstaat in het hormonen stelsel waardoor de klachten minder worden, of zelfs verdwijnen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *