Acupunctuur

Acupunctuur

In het westen hebben we een wetenschappelijke medische aanpak. Op veel gebieden (zoals de chirurgie en het gebruik van geneesmiddelen) werkt het goed. Toch hebben tal van patiënten het gevoel dat de behandeling zich beperkt tot het bestrijden van de ziekte en symptomen daarvan.

Maar ondanks alle vooruitgang is er nog maar weinig bekend over de complexe wisselwerking tussen psychische en lichamelijke processen. In de acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar gaat het om het welbevinden van de mens als geheel. Die zienswijze betekent dat de acupunctuur duidelijk vanuit een ander, holistisch uitgangspunt vertrekt.

Ik als acupuncturist wijs de westerse technieken niet af, maar streef ernaar dat de sterke kanten van de westerse medische werkwijze en de acupunctuur elkaar aanvullen en dus versterken.

Bovendien zijn er met acupunctuur ziekten te voorkomen; acupunctuur vergroot namelijk de natuurlijk weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust. Met deze traditionele Chinese geneeskunde werd er eeuwen geleden al het menselijk functioneren verklaard.