Het principe van een acupunctuurbehandeling

Het doel van de behandeling is het herstellen van energie-evenwicht. Dat gebeurt door het plaatsen van één of meer zeer dunne naaldjes op de acupunctuurpunten. Maar hoe kan een ziekte genezen worden door bepaalde punten op het lichaam te stimuleren met acupunctuur? Dit is mogelijk doordat het menselijk lichaam een organische eenheid vormt, waarbij meridianen (energiebanen) en collateralen (zijtakken van de meridianen) een verbinding vormen tussen de interne organen onderling, en tussen deze organen en het oppervlakteweefsels.

Deze interne organen hebben ook interne meridianen die een verbinding maakt met de hersenen. Dit zorgt dat de hersenen een impuls krijgt zodat er een feed-back vanuit de hersenen ontstaat naar de organen en het oppervlakteweefsel.

Een ziekte in een orgaan kan het hele lichaam beïnvloeden via de meridianen en punten, en zich manifesteren op het lichaamsoppervlak. Omgekeerd zal ook een ziekte op het lichaamsoppervlak via meridianen en punten het hele lichaam beïnvloeden. Volgens dit principe wordt door stimulatie van de punten op het lichaamsoppervlak, informatie van buitenaf via de meridianen doorgegeven aan de organen en de hersenen.

Acupunctuur kan een ziekte genezen door de functies van het lichaam te reguleren. Iedere persoon wordt beschouwd als een uniek individu, verschillend van een ander. Daardoor kan het voorkomen dat bij mensen met dezelfde symptomen de oorzaak van de ziekte en dus ook de behandeling, verschillend is. De acupunctuur richt zich op de zieke mens en niet zo zeer op de symptomen van de ziekte.

 

Wat er gebeurt bij een eerste consult

Tijdens het eerste consult zal ik uitgebreid over de klachten praten en een aantal vragen over uw gezondheid stellen. Vervolgens wordt de pols zeer nauwkeurig gevoeld en de tong bekeken. Op grond van de verzamelde gegevens stel ik de diagnose en de behandelmethode vast.

Daarna worden kleine naalden ingebracht op de acupunctuurpunten om de energie (Yin en Yang) weer in balans te brengen. Ook de vervolgbehandelingen beginnen eerste met een kort gesprek en ook weer wordt de pols gevoeld en de tong bekeken. Zo wordt elke behandeling aangepast aan de gesteldheid van dat moment.

Over het algemeen duurt de behandeling langer als de ziekte al langer bestaat. Omdat iedereen anders is, is het niet mogelijk precies de duur van de behandeling te voorspellen. Ik kan wel na de eerste behandeling een indicatie geven.

Luister jij naar je lichaam?

Geef je lichaam een kans en breng het terug in balans.